Richard Sulík na témy slovenská politika, Európska únia a ekonomika.

Tafelspitz jemný ako vata

Ten spôsob sa volá sous vide a stavím sa, že jemnejšie mäso ste nejedli. Zoberiete Tafelspitz (po slovensky kvetná špička, kúpite v Metre), cca 1kg, opláchnete pod studenou vodou, odstranite všetky blany, masnoty, šľachy… a vyutierate do sucha. Do sucha znamená že úplne do sucha, lebo následne treba mäso vákuovať, spolu s maslom a tymiánom (predtým mäso riadne osoliť).

Potom to šupnete do vody, ktorá ma medzi 55 až 57 stupňov celzia (toto je sakra dôležité, lebo potrebujete, aby denaturoval myosin a aktin, ale nie kolagén; preto lebo keď denaturuje, po slovensky uvarí sa, aj kolagén, stiahnú sa svalové vlákna, vytlačia vodu a mäso je suché). Po troch hodinách mäso vyberiete, šmaríte na panvicu a z obidvoch strán pripečiete. Panvica musí byť fest rozpálená, najmenej 250 stupňov. A nakoniec nakrájať, trochu čerstvo postrúhaného chrenu a nejaký fajný chlieb. Akože, dovidenia stará mama.

Taffelspitz jemný ako vata

Komenty k článku nájdete tu >>

Ak máte otázky na R. Sulíka, napíšte mu na mail richard@oldweb-sulik.sk.

Autor článku Richard Sulík

Poslanec Európskeho parlamentu, slovenský politik, zakladateľ a predseda pravicovo-liberálnej strany Sloboda a Solidarita. Spoluautor slovenskej daňovej reformy. Bývalý poradca ministrov financií a bývalý predseda NRSR.