Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/website/oldweb-sulik.sk/:/usr/local/lib/php/:/usr/local/share/pear/:/website/tmp/) in /quad/website/oldweb-sulik.sk/wp-content/plugins/wp-simple-firewall/src/lib/vendor/fernleafsystems/wordpress-services/src/Core/Fs.php on line 466
Spaghetti carbonara - musíte byť trpezlivý
Richard Sulík na témy slovenská politika, Európska únia a ekonomika.

Spaghetti carbonara – musíte byť trpezlivý

Hranica medzi praženicou so slížmi a fantastickými špagetami carbonara je proklete tenká, finta je v trpezlivom miešaní. Dôraz je na slove „trpezlivom“ a na „miešaní“.

Ako prvé dáte variť vodu (liter vody na 100 g cestovín; toto hrá rolu kvôli škrobu, ktorý sa vyplavuje do vody). Hneď potom nakrájate slaninu na slížiky (40 g na 100 g cestovín) a dáte na panvicu, na polovičný alebo aj slabší výkon. Kým zovrie voda, stihnete nastrúhať parmezán. Potom ako hodíte cestoviny do vody, začnete miešať omáčku a stojíte zoči voči kruciálnej otázke: so smotanou alebo bez? Je to večná diskusia – bez smotany sú originál talianske, so smotanou budete mať menej dolepené ústa.

Najlepšie vyskúšajte oboje: ak bez smotany, rozmixujete na 100 g cestovín dve žĺtka, 25 g postrúhaného parmezánu, korenie, soľ (3 až 4 g) a toľko vody (z cestovín aj s už vyplaveným škrobom), aby celého maglajzu bolo cca deci. Ak so smotanou, tak na 100 g jedno celé vajce, parmezán, korenie, soľ a toľko smotany, aby ste opäť mali deci. V oboch prípadoch mixujte niekoľko minút, nestačí len na rýchlo zmiešať.

Dovarené špagety (určite neprekročte čas varenia, lebo ešte budú chvíľu na panvici) scedíte a dáte k slanine, kľudne z nich môže kvapkať ešte voda. Teraz nasleduje tá časť, kde musíte byť strašne trpezliví a veriť tomu, že pri 60 až 65 stupňov denaturujú tie správne proteíny. Miešate niekoľko minút, až dosiahnete krémovú konzistenciu a okamžite ak máte dojem, že to je ono, šup s tým na tanier. Na perfektné špagety carbonara musia hostia sedieť pri stole, keď začnete s miešaním. Odporúčam predhriať taniere na cca 50 stupňov, lebo vy miešate celé minúty pri 60 stupňoch a teda špagety na tanieroch budú rýchlo chladnúť. Posypete ešte trochou parmezánu a posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňatkou. Prajem dobrú chuť.

P.S. mimochodom, mne viac chutí verzia so smotanou, aj keď som v očiach pravých Talianov práve hodne klesol ☺.

Spaghetti carbonara

Komenty k článku nájdete tu >>

Ak máte otázky na R. Sulíka, napíšte mu na mail richard@oldweb-sulik.sk.

Autor článku Richard Sulík

Poslanec Európskeho parlamentu, slovenský politik, zakladateľ a predseda pravicovo-liberálnej strany Sloboda a Solidarita. Spoluautor slovenskej daňovej reformy. Bývalý poradca ministrov financií a bývalý predseda NRSR.